Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
Igralcem sem narocil, naj na igrišcu umrejo.
Rafael Benitez
13. junij 2006
 NATISNI
Minimalna zmaga kariok
Klemen Kos (foto: Getty Images)

Brazilci so v prekrasnem vzdušju na olimpijskem stadionu v Berlinu prišli do prvih treh tock, vendar z igro vsaj zaenkrat še niso prepricali.

- Skupina F, 1. krog:

BRAZILIJA 1:0 HRVAŠKA
44 [1:0] Kaka

Štadion
: Olimpijski štadion v Berlinu. Gledalcev:72.000. Sodnik: Benito Archundia (Mehika). Rumeni kartoni: Emerson (Brazilija), N.Kovac, Tudor, R.Kovac (vsi Hrvaška).

Brazilija: Dida; Cafú, Juan, Lucio, Roberto Carlos; Emerson, Zé Roberto; Ronaldinho Gaúcho, Kaká; Ronaldo (od 69. Robinho), Adriano. Selektor: Carlos Alberto Parreira.

Hrvaška
: Stipe Pletikosa; Dario Šimic, Robert Kovac, Josip Šimunic; Darijo Srna, Igor Tudor, Niko Kovac (od 40. Leko), Marko Babic, Niko Kranjcar; Ivan Klasnic (od 56. Olic), Dado Pršo. Selektor: Zlatko Kranjcar.

Hrvaški navijaci so na olimpijskem stadionu v Berlinu pripravili izredno ozracje, petje »lijepe naše« iz vec deset tisocih grl pa je orosilo oko tudi selektorju »vatrenih« Zlatku Kranjcarju. Oba selektorja sta tekmo pricela z že prej napovedanimi enajstericami, zacetno iniciativo pa so po pricakovanju prevzeli igralci v rumeno-modri opravi. Hrvati so se na sredini igrišca dobro kosali z ne prevec razpoloženimi brazilskimi virtuozi, prvic pa je završalo šele v 14.minuti, ko je Roberto Carlos sprožil pravo bombo s približno tridesetih metrov, a je Stipe Pletikosa strel uspel izbiti v kot. Po kotu je nevarno streljal še Ronaldinho, kasneje pa so Hrvati uspešno ustavljali brazilske nalete in nekajkrat pogumno krenili proti brazilskim vratam. Najlepšo priložnost so si naši južni sosedi pripravili v 38.minuti, ko je predložek Srne švignil mimo hrvaških napadalcev in koncal v avtu. V 40.minuti so borbeni Hrvati doživel hladen tuš, saj je po trku z Adrianom srecanje moral koncati do tega trenutka odlicni kapetan Niko Kovac, njegovo mesto pa je zasedel še en »borec« na sredini igrišca Jerko Leko. Tik pred iztekom prvega polcasa pa so naposled prišli na svoj racun tudi navijaci kariok; po navidez nenevarni akciji je Cafu lepo podal Kakaju, slednji pa je izkoristil »zaspanost« Nike Kranjcara in s približno 22-ih metrov sprožil mocan strel, ki je koncal v hrvaški mreži. »Selecao« je zasluženo dobil prvi polcas, resda pa navkljub vodstvu pri Brazilcih v prvih 45-ih minutah še nismo opazili znacilne sprošcenosti v njihovi igri.Drugi polcas se je pricel brez sprememb v zacetnih postavah, srecanje pa so bolj odlocno zaceli Hrvati, ki so preko Prša v 50. in Klasnica v 53.minuti kar dvakrat ogreli pesti brazilskega vratarja Dide. Kranjcar je v nadaljevanju skušal vnesti vec svežine v igro Hrvaške z Ivico Olicem, ki je zamenjal danes precej »pasivnega« Klasnica. Prvi zvezdnik kariok Ronaldinho je prvic nevarno streljal v 62.minuti po podaji Cafuja, Pletikosa pa je odlicno ubranil njegov strel z glavo. Ronaldinho se sicer danes kaj prida ni naigral, glavne zasluge za to pa nosi Dario Srna, ki vseh 90 minut slovitemu Brazilcu ni pustil do sape. V 69.minuti je srecanje koncal danes morda najslabši Brazilec Ronaldo, ki je vecji del srecanja »prebil« v senci zanesljivih hrvaških branilcev. Do konca srecanja sta si obe moštvi priigrali še nekaj polpriložnosti, rezultat pa je še naprej ostal nespremenjen in Brazilci so se lahko veselili prve zmage na letošnjem SP.

Karioke danes prav gotovo niso navdušile, vendar morda drži teza, da brazilski zvezdniki v tej fazi tekmovanja še ne želijo razkriti vseh svojih adutov. Hrvati so dokazali, da so dobro pripravljeni, vsekakor pa si prav posebno pohvalo zaslužijo njihovi navijaci, ki so kljub neugodnemu rezultatu celo tekmo glasno bodrili svoje nogometaše in pricarali vsaj do tega kroga najlepše vzdušje na letošnjem svetovnem prvenstvu.


UTRINKI S TEKME:

 
 NATISNI    
10.000 evrov za vdor na igrišce
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Bi radi obogateli, pa nimate smisla za posel? Nic hudega! Še vedno vam preostane to, da se dokopljete do zgodovinskega kosa "opreme" nekdanjih nogome...
Slovo Igorja Tudorja
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje