Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
V Blackburnu ni nobenih šol za ucenje tujih jezikov. Prav tako tam ni nobenih fitness centrov. In ce želim iti v nakupovanje? Tam nimaš kaj kupiti.
Stephane Henchoz
8. julij 2006
 NATISNI
Schweinsteiger za bron
Matej Pate (foto: Getty Images)

Nemcija je po zaslugi mladega Bastiana Schweinsteigerja v malem finalu svetovnega prvenstva s 3:1 premagala Portugalsko in osvojila bron.

- Tekma za tretje mesto:

NEMCIJA 3:1 PORTUGALSKA
56 [1:0] Schweinsteiger
61 [2:0] Petit (avtogol)
78 [3:0] Schweinsteiger
83 [3:1] Nuno Gomes

Štadion
: GottliebDeimler štadion. Gledalcev: 47.757.  Sodnik: Kamikawa (Japonska). Rumeni kartoni: Frings, Schweinsteiger (oba Nemcija); Ferreira, Ricardo Costa, Costinha (vsi Portugalska)

Nemcija: Kahn, Lahm, Metzelder, Nowotny, Jansen, Schneider, Frings, Kehl, Schweinsteiger (od 79. Hitzlsperger), Klose (od 65. Neuville), Podolski (od 71. Hanke). Selektor: Klinsmann.

Portugalska: Ricardo, Ferreira, Costa, Meira, Costinha (od 46. Petit), Pauleta (od 77. Figo), Simao Sabrosa, Valente (od 69. Gomes), Ronaldo, Maniche, Deco. Selektor: Scolari.

Nemcija je po zaslugi mladega Bastiana Schweinsteigerja, ki je na prvih šestih tekmah 'elfa' nekoliko zaostal za pricakovanji, prišla do tolažilne zmage v 'malem finalu' in premagala Portugalsko, ki ji ni uspela ponovitev leta 1966 (takrat je na krilih Eusebia osvojila bron). Selektor Nemcije Jürgen Klinsmann je tako zaokrožil odlicno delo in iz reprezentance, ki ji pred zacetkom turnirja nihce ni pripisoval velikih možnosti, iztisnil najvec, kar je lahko, ter ekipo popeljal do brona.V domaci vrsti je prišlo do napovedane menjave v vratih, namesto Jensa Lehmanna je branil najboljši posameznik prvenstva izpred štirih let, Oliver Kahn, ki je delo opravil odlicno. Pri Portugalski v zacetni enajsterici ni bilo kapetana Luisa Figa (v igro je vstopil ob koncu), kot tudi ne kaznovanega Ricarda Carvalha ter poškodovanega Miguela. Vso tekmo je igro vodila Nemcija, ki je imela prvo priložnost že v peti minuti, ko je do strela prišel Sebastien Kehl, a je poizkus v zadnjem trenutku zaustavil Nuno Valente. Nekaj trenutkov pozneje je najboljši strelec prvenstva Miroslav Klose zadel mrežo z zunanje strani, Portugalci pa so prvic nevarneje zapretili v 16. minuti, ko je Pauleta prišel sam pred Kahna, ki pa se je izkazal z odlicno obrambo. 'Elf' je imel do konca prvega dela igre še nekaj priložnosti za gol, a so vsi poizkusi zleteli mimo vrat oziroma so koncali v rokah portugalskega vratarja Ricarda. Portugalci so imeli priložnost v 36. minuti, ko je po kotu poizkušal Simao Sabrosa, a se izid ni spremenil. Na odmor sta reprezentanci odšli rezultatsko poravnani.V drugem delu igre sta bili ekipi, predvsem Nemcija, veliko bolj ucinkoviti. Prvic je do spremembe izida prišlo v 56. minuti, ko je zadel Schweinsteiger, brez dvoma prvo ime tekme, ki se je odlocil za strel s približno 25 metrov. Žoga je imela cuden let in med rokami Ricarda, ki ni posredoval najbolje, koncala v mreži. Že nekaj minut kasneje je bilo 2:0. V glavni vlogi je bil spet mladi zvezdnik münchenskega Bayerna, ki je silovito izvedel prosti strel, po katerem se je žoga odbila od Petitove noge, spremenila smer in koncala za hrbtom portugalskega vratarja. Naslednji so priložnost prišli Portugalci, a se je Kahn vnovic izkazal. V 78. minuti Schweinsteiger razblinil vse dvome o zmagovalcu in dosegel še tretji zadetek. Spet je zadel po mocnem strelu z leve strani. Do konca tekme je ekipi Luiza Felipeja Scolarija, ki je po 13 zaporednih zmagah na mondialih doživel še drugi zaporedni poraz, uspelo doseci castni gol. V 88. minuti je po strelu z glavo zadel rezervist Nuno Gomes. Že nekaj minut kasneje so vidno izmuceni igralci docakali zadnji pisk glavnega sodnika tekme in koncali vecletni projekt imenovan 'Nemcija 2006'. Zdaj je cas za zabavo in oddih …


UTRINKI S TEKME:

 NATISNI    
Portugalska premocna za Mozambik
Zvezdniški selektorji
Anglija premocna za lokalni klub
Zaradi sinove bolezni ob SP
Donovan se napoveduje v dobri luci
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Prav posebno poglavje španskega nogometa je spisal nekdanji zloglasni lastnik madridskega Atletica Jesus Gil y Gil. Pred leti preminuli dolgoletni pr...
Intervju: Bojan Prašnikar
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje