Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 23 julij 2019
Igralci po tekmi lahko spijejo tudi kakšno pivo. V mojih casih smo imeli v slacilnici Bayerna polno piva, ta v telo prinaša vitamin B. Poleg tega pa so se nogometaši vracali v svoje klube in so torej 'pili za svoje klube', kdor pac je.
Branko Oblak
31. januar 2009
 NATISNI
Birsa bo igral za Auxerre
Anže Zajic (foto: Getty Images)
Slovenski reprezentancni nogometaš Valter Birsa vendarle zapušca Sochaux. Potem ko je njegov prestop v Strasbourg padel v vodo, se je za sodelovanje dogovoril z Auxerrom.

Pa smo ga vendarle docakali - prestop Valterja Birse. Potem ko se je zdelo, da bo kariero zagotovo nadaljeval pri Strasbourgu, francoskemu prvoligašu, ki se resno bori za napredovanje v Ligue 1, se je v celotni zgodbi zgodil nepricakovan preobrat. Nekdanji nogometaš Gorice bo tako še naprej igral v prvi francoski ligi, vendar ne vec za Sochaux, pac za Auxerre. K enemu najboljših klubov v Franciji vseh casov je 22-letnik prestopil kot posojen nogometaš do konca sezone, ko ga bo lahko Auxerre tudi dokoncno odkupil, ce bodo z njim seveda zadovoljni. Birsa je postal drugi v Sloveniji rojeni nogometaš Auxerra, saj za slednjega igra tudi vratar Denis Petric. Ta se je rodil v Ljubljani in v mladih kategorijah tudi branil za slovensko reprezentanco, vendar se je nato odlocil, da bo raje zastopal Srbijo. Zanimivo je, da se je Auxerre resno zanimal še za enega slovenskega nogometaša, in sicer Etiena Velikonjo, ki pa se je pred dnevi odlocil, da bo selitev v Francijo oziroma na tuje še malce pocakala. Birsa, ki je doslej za Slovenijo odigral 24 tekem, v svoji karieri pa je bil tudi clan Bilj in Primorja, se od Sochauxa poslavlja po dobrih dveh letih in pol. K rumeno-modrim je odšel leta 2006 iz Gorice in na zacetku redno igral za svoj (nekdanji) klub. Toda ko se je na trenersko klop preselil Francis Gillot, ki je kljub slabim rezultatom že ob koncu prejšnjega leta podaljšal pogodbo za vec let, je bilo srecnih trenutkov konec. Birsa je priložnost dobival le še obcasno, kljub temu pa v tej sezoni zabil dva gola. Skupno je za Sochaux odigral 65 tekem in zabil 8 golov, leta 2007 pa mu je pomagal tudi do zmage v francoskem pokalu.

Štadion za vec kot pol mesta 
In kje se bo po novem dokazoval Birsa? Auxerre je zgodovinsko gledano francoski velikan, ceprav je res, da je bil prvak le enkrat. To se je zgodilo leta 1996, je pa Auxerre recimo edini klub v deželi Galskih petelinov, ki nikoli ni izpadel iz prve francoske lige. Zanj je v preteklosti igral celo Eric Cantona (njegovi clani so bili sicer tudi Laurent Blanc, Philippe Mexes, Jean-Alain Boumsong, Djibril Cisse...), kot trener pa ga je vec kot 40 let vodil legendarni Guy Roux. S slednjim na klopi je Auxerre postal znan kot klub, ki zelo dobro dela z mladimi nogometaši, kar ne cudi glede na to, da ima enega najboljših centrov za trening v celotni državi. Auxerre vodi v Franciji priznani Jean Fernandez, ki ima z Birso skupno to, da je tudi sam nekoc služil kruh pri Sochauxu. To je bilo med leti 1999 in 2002, Auxerre pa vodi od predlani dalje. Pred tem je sedel na klopi Marseilla, ima pa tudi izkušnje iz tujine, saj se je nekaj cas potepal predvsem po arabskem svetu. Auxerre sicer domuje na štadionu L'Abbe-Deschamps, ki je v klubski lasti, sprejme pa 24.493 gledalcev. Zanimivo, v mestu z istim imenom prebiva le okoli 40.000 prebivalcev...

 NATISNI    
Arsenal lovi Pjanica
Santini bo pomocnik
Briand bo zabijal za Lyon
Desailly ne verjame v rojake
Imeli so ga za opico
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Štadioni so se v zgodovini že nekajkrat sprevrgli v prava morišca, na katerih je izgubilo življenje že na tisoce navijacev. V Kolumbiji je leta 1982 ...
Eric The King
Nogomanija d.o.o. © 2019 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje