Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
V Angliji niso znali izgovoriti mojega priimka, zato sem moral ob svojih zadekih venomer poslušati, kako se derejo "Kurcic, Kurcic"...
Saša Curcic
5. junij 2010
 NATISNI
V mislih vseh že Alžirija
Miran Zore (foto: SPS)

Nova Zelandija je za nami, Nova Zelandija je pozabljena. Zdaj so vse oci že usmerjene v svetovno prvenstvo in seveda predvsem v tekmo prvega kroga proti reprezentanci Alžirije.

Reprezentanti Slovenije so bili po še zadnji prijateljski tekmi pred odhodom v Južno Afriko, kamor se bodo podali jutri okoli 18. ure z mednarodnega letališca v Brniku, razumljivo dobre volje. Razlogov za to je bilo vec - v letošnjem letu so nanizali še tretjo zaporedno zmago, za namecek pa se proti vsekakor mocnemu nasprotniku niso kdo ve kako namucili. Že res, da so se morali z visokimi in mocnimi Novozelandci mocno ravsati in boriti za vsako žogo, toda njihova zmaga niti za trenutek ni bila ogrožena. Zdi se celo, da je ceta selektorja Matjaža Keka igrala zgolj toliko, kot je potrebovala, da je prišla do zmage. Sicer pa pametno varcevala z mocmi, ki je po napornih pripravah v Brunicu zares nima veliko. Za zdaj, a tudi to se bo spremenilo, saj v naslednjih dneh poudarek ne bo vec na telesni, pac pa precej bolj takticni pripravljenosti. Junak zmage s 3:1 proti udeležencu svetovnega prvenstva je bil sicer Milivoje Novakovic, ki ne pomni, kdaj je nazadnje zabil dva gola iz prostega strela, med strelce pa se je vpisal tudi Andraž Kirm. Za slednjega je bil to drugi zaporedni zadetek v reprezentancnem dresu, saj je marca zatresel tudi mrežo Katarja.


Andraž Kirm se je v Ljudskem vrtu še drugic zapored vpisal med strelce - po Katarju je zatresel še mrežo Kivijev.

Optimizem in veselje
"Seveda je lepo zadeti doma, še bolj pa je lepo zmagati," je bil po tekmi v Mariboru zadovoljen nogometaš poljskega prvoligaša Wisle iz Krakowa, ki je v isti sapi nadaljeval: "Vendar poudarjam, da smo za zmago zaslužni vsi, ki smo zaigrali, ne samo tisti, ki smo sodelovali pri zadetkih. Še posebej pa se zahvaljujem gledalcem, ki so nas v takšnem številu prišli bodrit na to tekmo - ta zmaga je tudi njihova zasluga. Sicer pa ni to nic novega, saj nam zares ves cas stojijo ob strani in skrbijo, da nismo nikoli sami." Kirm je zatem izrazil še prepricanje, ki je tako ali tako prevladovalo med pravzaprav vsemi nogometaši - Slovenija lahko igra še precej bolje. A vprašamo se, kako bodo fantje na igrišcu delovali šele tedaj, ce so bili že vceraj vec kot zgolj solidni. "Dosegli smo dober rezultat, predvsem za našo samozavest. Pomembno je bilo, da na svetovno prvenstvo odidemo z zmago in to nam je tudi uspelo. Tokratna tekma je sicer služila povsem drugemu namenu, v prvi vrsti temu, da vidimo v kakšnem stanju smo v tem trenutku in da opazimo napake v naši igri, ki jih je potrebno popraviti. Tekma je tako po mojem prepricanju dosegla svoj namen. Vemo, o tem smo se že pogovarjali, da lahko odigramo še precej bolje, kar nas lahko vse navdaja z optimizmom in veseljem," je zakljucil Kirm, ki ima po tekmi s Kiviji v svoji statistiki tri zadetke - med strelce se je vpisal tudi v kvalifikacijah za SP 2010 proti San Marinu. Zanimivo, tudi tedaj je bil natancen v Mariboru, ki zanj ocitno postaja kraj srecnega imena.

Prvi polcas je bil odlicen
Valter
Birsa mreže tekmeca iz Oceanije ni zatresel, je pa sodeloval pri tretjem zadetku, pri katerem je poslal tako dober predložek pred gol nasprotnika, da je žoga vratarju preprosto ušla iz rok in na nogo Kirma, ki darila seveda ni izpustil iz rok. Nogometaš Auxerra je že v Brunicu potrdil, da v tem trenutku zagotovo sodi med tiste slovenske nogometaše, ki so v najboljši formi, in zaradi tega bi bil lahko v Južni Afriki velik adut Kekove zasedbe. "Prvi polcas je bil zelo dober, morda so se nam proti koncu malce poznale težke noge, vendar smo kljub temu pokazali, da imamo kvaliteto, da smo še vedno v dobri formi in da lahko še vedno premagamo reprezentanco kakršna je Nova Zelandija. Naredili smo, kar se je od nas pricakovalo - zmagali smo tekmo, za katero smo vedeli, da ne bo lahka," je misli po prihodu iz garderobe Ljudskega vrta strinil Primorec na zacasnem delu v Franciji, ki je svojemu klubu letos pomagal do kvalifikacij za elitno Ligo prvakov, in navrgel še nekaj besed o Novi Zelandiji: "Nasprotnik je igral precej agresivno, fizicno in na telo, vendar smo na igrišcu dobro stali in mislim, da smo lahko vsi skupaj zadovoljni. Ta tekma je zdaj že za nami, naše misli so usmerjene na Alžirijo, na katero se moramo kar najbolje pripraviti."


Valter Birsa je v Mariboru dokazal, da je pred svetovnim prvenstvom v Južni Afriki v zelo dobri formi.

Za vse bo isto
In dejansko, Nove Zelandije si nihce ne bo zapomnil za dolgo. Kako in zakaj že, ko pa Slovenijo že cez dober teden dni caka prva tekma na svetovnem prvenstvu, v kateri se bo za uvodne tri tocke merila z vedno nepredvidljivo Alžirijo. Ce bo slednja položila orožje, potem bo možno prav vse in s tem se seveda strinja tudi Nejc Pecnik, ki je v drugem polcasu zamenjal junaka Novakovica. "Kako dalec? Prvi cilj je prebiti se iz skupine, potem pa bomo videli. Preprican sem, da lahko pridemo zelo dalec, vendar o tem ni pametno govoriti dokler ne dosežemo našega osnovnega cilja, to pa je uvrstitev v naslednji krog," si misli ne obremenjuje Korošec, ki si kruh služi na Portugalskem pri Nacionalu. Pecnik se je za konec dotaknil še dejstva, da bo Slovenija kar dve tekmi v skupini C igrala visoko nad morsko gladino, kar seveda ni ravno najboljše. "Nadmorska višina? Zato smo bili na pripravah v Italiji, kjer smo šli nekajkrat tudi na vec kot 2.000 metrov visoki Kronplatz. Navaditi se bomo morali, tako kot vsi ostali, vsi smo profesionalci, tako kot ostale reprezentance. Pogoji bodo za vse, zato v tem ne vidim nobene prednosti za nikogar," je koncal nekdanji nogometaš Celja in Sparte iz Prage.


Nejc Pecnik (levo) je bil v kvalifikacijah za SP 2010 nekajkrat joker s klopi, takšno vlogo pa bo imel tudi v Južni Afriki.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Nekatere igralce ob prestopih njihovi novi navijaci sprejmejo kot božanstva, ki bodo rešila njihov klub pred slabimi casi, ki grozijo. S takšnimi pri...
Vsi želijo biti David Healy
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje