Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje sobota, 22 januar 2022
Ce prodaja casopisov v Varaždinu po mojem prihodu ne bo narasla za petnajst odstotkov, potem takoj nehajte pisati o meni.
Miroslav Blaževic
27. april 2010
 NATISNI
Liga prvakov na dosegu roke
Miran Zore

Za Valterjem Birso je fantasticna sezona. Z reprezentanco se je prebil na svetovno prvenstvo, z Auxerrom pa se bori celo za naslov francoskega prvaka in Ligo prvakov!

V francoski Ligue 1 se sezona razpleta nasproti vsem pricakovanjem. Za naslov se štiri kroge pred koncem presenetljivo ne borita aktualni prvak Bordeaux in sedemkratni prvak Lyon, temvec Marseille, velikan, ki je napadel iz ozadja ter Auxerre, ki je naslov francoskega prvaka prvic in doslej tudi edinokrat osvojil leta 1996, ko ga je med "nesmrtne" popeljal legendarni Guy Roux. Posledicno imamo pri "bitki za Francijo" prste vmes tudi Slovenci, kajti Valter Birsa je od maja lani uradno nogometaš Auxerra. Za moštvo, ki ga vodi trener Jean Fernandez, drugi "oce" Francka Riberyja, je Birsa sicer igral že polovico prejšnje sezone, ko ga je Sochaux zgolj posodil, maja pa dokoncno prodal. Izkazalo se je, da je Birsa z odhodom iz Sochauxa zadel v polno. Auxerre na lestvici Ligue 1 trenutno zaseda drugo mesto, zbral je 66 tock, prvouvršceni Marseille jih ima pet vec. Lille na tretjem mestu za Auxerrom zaostaja pet tock.

Napredek v vseh segmentih
Valter Birsa je Slovenijo zapustil leta 2006. HiT Gorica ga je prodala Sochauxu. Birsa je pri slednjem zdržal dve leti in pol, lani pozimi pa, ko je bilo jasno, da zanj prihodnosti na stadionu Augusta Bonala ni, je prestopil v Auxerre. Danes mu za to potezo ni žal. "Mislim, da se je vec kot izplacalo oditi. Prvo sezono pri Sochauxu je bilo sicer lepo, vendar sem bil lani vseeno vesel, da sem se Sochauxa koncno rešil. Pri Auxerru sem napredoval v vseh segmentih. Odkar igram tu, sem vidno napredoval tudi v reprezentanci, kar je zame osebno zelo pomembno," pravi Birsa, ki je v letošnji sezoni od 34 možnih odigral kar 31 tekem, dosegel tri zadetke, skupno pa na igrišcu preživel 1720 minut. Birsa navadno ne igra vseh 90 minut, kar pa ga ne moti pretirano: "S tem se ne obremenjujem. Pomembno mi je le to, da sem v dobri formi. Predvsem sem vesel, da sem postal boljši pred golom, moje podaje prihajajo vse bolj do izraza. Kadar igram, se trudim prikazati maksimalno dobro igro."


Valter Birsa je, odkar je clan Auxerra, vidno napredoval tudi v reprezentancnem dresu. FOTO: SPS

Ne lepo, temvec ucinkovito

Auxerre se z v primerjavi z Lyonom in Bordeauxom nic kaj zvezdniško ekipo nahaja na visokem drugem mestu, ki v prihodnji sezoni prinaša celo igranje v elitni Ligi prvakov, tekmovanju, v katerem Birsa ni še nikdar igral. "Pred zacetkom sezone resnicno nismo pricakovali, da bomo tako visoko. Pricakovali smo, da bomo uvršceni približno podobno kot v lanski sezoni, se pravi okrog osmega mesta oziroma malce višje. V najboljšem primeru smo upali, da se bomo prebili do mest, ki vodijo v ligo Europa. Zdaj nam gre dobro. Igramo sicer specificno, takticno igro, ki marsikomu ni prevec všec, vendar je na koncu rezultat tisti, ki šteje. Naš recept prinaša uspehe in pomembni so le uspehi," pravi Birsa, ki bo v prihodnji sezoni tako morda igral celo v Ligi prvakov. Pogodbo ima z Auxerrom podpisano namrec še za prihodnjo sezono.

O klubu morda že pred mundialom
Glede na to, da ima do izteka pogodbe le še eno leto, gre v prihodnjih tednih pricakovati aktivnosti v smeri podaljšanja le-te, ce ne celo pogovorov v smeri novega prestopa. Birsa se s tem za zdaj še ne obremenjuje. "V tem trenutku razmišljam zgolj o Ligue 1. Vem, da moram biti maksimalno osredotocen na zakljucek prvenstva. Šele potem bom razmišljal, kako naprej. Potrebno bo še malce potrpeti, da zadržimo visoko pozicijo na lestvici, nato bo cas za vse ostalo," o prihodnosti še ne razmišlja nekdanji napadalec HiT Gorice, ki je v letošnji sezoni vidno napredoval in med evropskimi klubi zato pridobil veliko novih simpatizerjev: "Vsekakor bom pošteno razmislil, kako naprej. Za vse ostalo bo cas po koncu sezone. Morda bo vec znanega še pred svetovnim prvenstvom, ce ne, pa zagotovo po njem. Menjava države? Ne vem, za zdaj ostajam v Franciji, verjamem pa, da bo nekoc prišel trenutek, ko bom moral zamenjati ligo in posledicno državo, toda iz Francije se mi za zdaj nikamor ne mudi."


Fotografija, ki je šla v anale - Valter Birsa in soigralci proslavljajo zadetek v Bratislavi, kjer so tlakovali pot do svetovnega prvenstva. FOTO: SPS

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Eden najbolj znanih nogometnih parov vseh casov sta verjetno pred leti tvorila Ronaldo in Milene Domingues. Zvezdnik AC Milana in obcasna manekenka s...
Ekskluzivno: Daniel Bilos
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje