Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Švica mora dati gol, ce hoce mirno do konca igre pripeljati tekmo.
Miran Pavlin
19. maj 2010
 NATISNI
NZS priporoca cepljenje
Uredništvo (foto: SPS)

Nogometna zveza Slovenije je navijacem, ki se bodo odpravili na SP v Južno Afriko, priporocila, naj se preventivno cepijo pred morebitnimi okužbami.

V Južno Afriko po bo zadnjih ocenah cez nekaj tednov odpotovalo nekaj vec kot 1.000 slovenskih navijacev, le-tem pa vodstvo Nogometne zveze Slovenije (NZS) svetuje, naj opravijo preventivna cepljenja pred okužbami s hepatitisom A in B: "Kljub temu, da cepljenja za Južno Afriko niso obvezna, je priporocljivo, da se potniki, ki potujejo v državo, pravocasno zašcitijo pred možnimi nalezljivimi boleznimi. Med drugim je priporocljivo, da navijaci preverijo, kdaj so bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Priporocljivo je namrec, da od cepljenja ni preteklo vec kot 10 let. V kolikor bodo navijaci obiskali tudi oddaljena mesta znotraj Južnoafriške Republike, predvsem proti podsaharski Afriki, je priporocljivo, da dobro preucijo ogroženost obmocij in verjetnost okužb oziroma opravijo dodatna cepljenja (malarija, rumena mrzlica, tifus itd.) ter se posvetujejo s svojim zdravnikom. Južnoafriška Republika je tudi država z visoko stopnjo tveganja za okužbe z virusom hepatitisa A in hepatitisa B, s katerim naj bi bilo po ocenah epidemiologov okuženega kar od 10 do 15 odstotkov prebivalstva," so zapisali na uradni spletni strani zveze.

O hepatitisu A in B
Hepatitis A je vecinoma bolezen potnikov, ki se odpravijo v endemicna podrocja, hepatitisa B in C pa sta resni kronicni bolezni, ki lahko tudi vec deset let potekata povsem prikrito, nato pa povzrocita resne poškodbe jeter, ciroza ali celo raka na jetrih. Na okužbo z virusom hepatitisa A vplivajo slabe higienske razmere, prenaša pa se predvsem  z okuženo vodo in hrano, zato je posebna pazljivost potrebna, kadar se odpravimo na potovanje v okužena podrocja oziroma v dežele z nizkim higienskim standardom. Virus hepatitisa B se prenaša preko krvi, s tveganimi spolnimi odnosi oziroma znotraj skupnega gospodinjstva, pri souporabi osebnega pribora (zobna šcetka, britvica itd.), pri neprofesionalni tetovaži, piercingu, nakljucnem vbodu z okuženo iglo, intravenskem injiciranju drog, ob vecjih medicinskih posegih pri slabih higienskih razmerah.

Proti hepatitisu A in B se lahko zašcitimo s pravocasnim cepljenjem. Priporocljivo je, da potnik prvi odmerek prejme približno 2 do 3 tedne pred potovanjem, drugi odmerek cez 14 dni, s tretjim odmerkom pa se zašciti cez 6 do 12 mesecev.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Hidetoshi Nakata verjetno nikoli ne bi postal najvecji nogometni zvezdnik v zgodovini Japonske, ce se v rosnih letih ne bi zaljubil v priljubljeno...

Legendarni Alcídes Ghiggia
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje