Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
Ob prebiranju današnjega casopisa sem v športnem dnevniku prebral kolumno nekega drugorazrednega novinarja, ki navaja laži kot dejstva, saj je njegov domet bistveno bolj okrnjen, kot si predstavlja sam, njegova profesionalnost pa na nivoju gostilniških debat, ki je zapisana v lektorirani pol kolumni, za katero je verjetno potreboval še tri sodelavce, da jo je sestavil.
Joc Pececnik
14. november 2009
 NATISNI
Odlocal bo Ljudski vrt
Klemen Kos (foto: Getty Images)

Odlocitev bo padla v Mariboru! Rezervist Nejc Pecnik je v 88. minuti zabil zlata vredni zadetek v gosteh in navkljub porazu z 1:2 Slovenija še vedno ostaja v igri za SP.

dodatne kvalifikacije:

Prva tekma

RUSIJA 2:1 SLOVENIJA
40 [1:0] Biljaletdinov
51 [2:0] Biljaletdinov
88 [2:1] Pecnik

Stadion: Lužniki v Moskvi. Gledalcev: 75.000. Sodnik: Claus Bo Larsen. Rumeni kartoni: Aršavin (Rusija)

RUSIJA: Akinfejev; Žirkov, Ignaševic, V. Berezutski, Anjukov; Denisov, Semak (od 60. Bistrov), Biljaletdinov, Zirianov; Aršavin in Pavljucenko (od 80. Sicev). Selektor: Hiddink

SLOVENIJA: Handanovic; Jokic, Šuler, Cesar, Brecko; Radosavljevic, Koren, Birsa (od 77. Stevanovic), Koren, Kirm (od 82. Pecnik); Dedic (od 67. Ljubijankic) in Novakovic. Selektor: Kek

Najvecji obracun v zgodovini nove slovenske generacije se je pricel v izjemnem vzdušju stadiona Lužniki, na katerem se je danes v Moskvi gnetlo približno 75 tisoc navijacev. Ti so z zanimivo koreografijo in bucnim navijanjem pricakali svoje ljubljence, srecanje pa sta si v živo ogledala tudi slovenski premier Borut Pahor in njegov ruski kolega Vladimir Putin. Rusi so srecanje zaceli v formaciji 4-5-1, stari lisjak Guus Hiddink pa je postregel s kar nekaj presenecenji. Tako je navkljub težavam s poškodbo priložnost dobil Juri Žirkov, v konici napada pa je namesto pricakovanega Keržakova prednost dobil preverjeni Pavljucenko.Prva priložnost Slovencem
Srecanje se je pricelo pricakovano. Rusi so prevzeli pobudo in žogo dolgo casa držali v svojih nogah, a Slovenci so se zacetnega pritiska kmalu uspeli  znebiti. Tako je že v 8. minuti po predložku iz kota zapretil Marko Šuler, dve minuti kasneje pa so si varovanci Matjaža Keka priigrali prvo veliko priložnost na tekmi. Milvoje Novakovic je stekel po levem krilu, podal na sredino do Valterja Birsa, strel slovenske desetice pa je v zadnjem trenutku preprecil Vasilij Berezutski, ki je žogo izbil v kot. Po dveh nevarnih akcijah slovenske izbrane vrste so Rusi zaigrali še bolj napadalno in si v 14. minuti priigrali prvo stoodstotno priložnost. Juri Žirkov je po levi strani izvedel vec kot 40 metrov dolg prodor, se mojstrsko otresel Marka Šulerja in se znašel pred ocmi Samirja Handanovica. K sreci je Žirkov streljal po tleh, Handanovic pa je prvi ruski strel uspel ubraniti. Dve minuti kasneje je iz 18 metrov zapretil še Pavljucenko, po ruskem pritisku pa so Slovenci le uspeli najti ravnotežje.

Biljaletdinov za 1:0
Rusi so v nadaljevanju gospodarili in brez težav zaustavljali slovenske napade, kljub temu pa je obramba delovala cvrsto in brez vecjih napak. V 32. minuti je branilec Sergej Ignaševic zapretil iz prostega strela, pritisk Rusov pa se ja na žalost obrestoval osem minut kasneje, ko so Rusi zasluženo povedli. Dinijar Biljaletdinov je v kazenskem prostoru “obrnil” danes ne najbolj zanesljivega Šulerja in z natancnim strelom v desni kot premagal nemocnega Handanovica.Zacetek drugega dela igre žal ni prinesel vecjih sprememb. Še vec – Rusi so bili v napadalnih akcijah še bolj konkretni kot v prvem delu in si že v prvih petih minutah priigrali dve lepi priložnosti. Najprej je nevarno zapretil Pavljucenko, nato pa je s projektilom iz prostega strela pesti Samirja Handanovica znova ogrel branilec Ignaševic.

Biljatdinov krvnik Slovenije
Drugi ruski zadetek je visel v zraku in v 51. minuti se je zgodilo najhujše. Aršavin je prodrl po levi strani, mimo Cesarja podal v kazenski prostor, tam pa je v drugem poskusu ob Jokicu zadel Biljaletdinov in tako na svoji 31. reprezentancni tekmi zabil svoj cetrti zadetek. Žal je polovico vseh svojih reprezentancnih zadetkov zabil prav proti Sloveniji in se izkazal kot veliki adut iz roka Guusa Hiddinka – v številnih napovedih pred tekmo nihce nogometaša Evertona ni napovedoval v zacetni enajsterici. Rusi so vodstvo znali braniti, medtem ko so bili slovenski napadi praviloma jalovi. Vse prevec je bilo tehnicnih napak, prevec visokih in neuporabnih žog in premalo agresivnosti, zato ruski vratar Igor Akinfejev ni imel skoraj nobenega dela. V 65. minuti se je Slovencem ponudila priložnost, navkljub številnim rešitvam pa je bilo vse prevec nepotrebnega kompliciranja in priložnost za strel je splavala po vodi.

Ko se je srecanje že prevešalo h koncu, se je slovenskim navijacem s srca odvalila skala. V prvi pravi akciji v drugem polcasu je Robert Koren streljal z leve strani, žoga pa se je iz rok Igorja Akinfejeva odbila na glavo Nejca Pecnika, ki je zabil enega najpomembnejših zadetkov v svoji karieri. Slovenija je “visela”, a zadetek Pecnika je srecanje v hipu obrnil na glavo. Glasilke slovenskih navijacev so se še tresle, ko se je na pladnju ponudila priložnost za izenacenje. Robert Koren je z desne strani podal v kazenski prostor, tam pa se je žoga prikradla do Marka Šulerja. Korošec je meril v daljši kot Igorja Akinfejeva, a je z bravurozno obrambo Rus preprecil drugi zadetek slovenskega zlatega jokerja. Hvala Pecnik, Slovenija ostaja v igri!

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Najboljši strelec španskega prvenstva v letošnji sezoni Malijec Frederic Kanoute je svojim novim delodajalcem nakopal kar nekaj težav, saj zaradi ver...
Anglež je v Angliji manjšina
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje