Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
Pri nas želi biti vsak, ki prodaja zelenjavo in meso, še nogometni menedžer.
Tone Hrovatic
9. september 2009
 NATISNI
Slovenija razbila Poljsko
Miran Zore (foto: SPS)

Sloveniji je uspelo! Poljaki so v Ljudskem vrtu prepricljivo padli, potem ko so jim naši fantje zabili kar tri zadetke! Valter Birsa dosegel svoj prvi reprezentancni zadetek.

- Kvalifikacijska tekma:

SLOVENIJA 3:0 POLJSKA
12 [1:0] Dedic
45 [2:0] Novakovic
62 [3:0] Birsa

Štadion:
Ljudski vrt. Gledalcev 12.000, Sodnik: Collum (Škotska). Rumeni kartoni: Dedic, Brecko (Slovenija); Blasczykowski, Obraniak (Poljska).

Slovenija:
Handanovic, Brecko, Šuler, Mavric Rožic, Koren, Birsa (od 71. Komac), Novakovic, Jokic, Dedic (od 58. Ljubijankic), Kirm, Radosavljevic (od 89. Pecnik). Selektor: Kek.

Poljska:
Boruc, Bosacki, Gancarczyk, Dudka, Guerreiro, Krzynowek, Brozek (od 61. Smolarek), Zewlakow, Obraniak (Lobodzinski), Blasczczykowski, Lewandowski. Selektor: Beenhakker.

Slovenski reprezentanci je uspel veliki met. Zastavljeni cilj je dosežen, Poljaki so padli. Nacin, na katerega so padli, je impresiven. Slovenska reprezentanca je Poljake, ki so jo proti nam na prvi medsebojni tekmi v tem kvalifikacijskem ciklusu srecno odnesli, nadigrala. Rezultat 3:0 to zgolj potrjuje. Zmaga Slovenije pa bi lahko bila še višja. Kakorkoli že, Slovenija se je z zmago v Mariboru prebila na drugo mesto kvalifikacijske skupine 3. Na svojem kontu ima 14 tock. Zdaj caka slovensko reprezentanco gostovanje na Slovaškem, ki bo na sproedu 10. oktobra.Slovenija je bila boljši nasprotnik od prve minute. Razglašeni Poljaki v uvodnih minutah niso pokazali prakticno nicesar, v bistvu je gledalcem na tribunah dih jemalo je poigravanje vratarja Samirja Handanovica, ki je dvakrat nepotrebno tvegal. Z izjemo tega, nic od Poljakov. Slovenska reprezentanca je bila tista, ki je igrala. Kekovi varovanci so v prvem delu igre nadaljevali tradicijo ter nasprotnika prebijali predvsem po bocnih položajih. Matjaž Kek je Lea Beenhakkerja presenetil z menjavo Valterja Birse in Andraža Kirma, ki sta igrala na nasprotnih straneh. Prvo resnejšo priložnost so si naši fantje priigrali v deveti minuti srecanja, ko je po levi strani prodrl nocoj dobro razpoloženi Zlatko Dedic, ki je lepo preigral Dudko, vendar nato ob posredovanju gostujocega branilca padel, kar je glavni sodnik Collum kaznoval z rumenim kartonom. Karton pa Dedica ni umiril. Le tri minute pozneje je z desne strani sprejel žogo po izvrstni podaji Miša Brecka in z mocnim strelom premagal Boruca. Ljudski vrt je skocil na noge. V 36. minuti je sodnik za nekaj minut srecanje prekinil. Skupina slovenskih navijacev je na Nogometni zvezi Slovenije priskrbela najmanj opomin in denarno kazen Mednarodne nogometne zveze, potem ko je na igrišce zmetala nekaj pirotehnicnih sredstev. Ko se je zdelo, da bo Slovenija na odmor odšla z golom prednosti, je Andraž Kirm lepo potegnil po levi strani, v zadnjem trenutku podal pred gol, kjer je bil Milivoje Novakovic in zatresel mrežo Poljakov. Po prvem polcasu sanjsko vodstvo Slovenije.

Slovenska reprezentanca je drugi polcas zacela previdno, vendar vseeno bila bolj konkretna od gostov, ki nocoj niso pokazali prakticno nicesar. Zlatko Dedic je na drugi strani v 55. minuti visoko skocil in žogo z glavo le za las poslal mimo poljskih vrat. Naslednji resnejši poizkus proti vratom nocoj ne prevec zanesljivega Arturja Boruca smo videli v 61. minuti, ko je z volejem poizkušal Milivoje Novakovic, a streljal visoko prek vrat. Že v naslednjem napadu pa je padel zadetek. Hiter prenos žoge od noge do noge je v lep položaj pripeljal nocoj odlicnega Andraža Kirma, ki je na desni strani lepo našel Valterja Birso, ki je potegnil do gola in s svojo levico matiral Arturja Boruca. To je bil prvi reprezentancni zadetek za napadalca francoskega Auxerra (28. nastop). Slovenija kljub vodstvu s 3:0 ni prenehala igrati. Ljubijankic in Kirm sta imela v svojih nogah vsak po en zadetek, vendar so se Poljaki, ki so prvic v okvir slovenskih vrat streljali šele v 69.minuti, srecno ubranili. Ob koncu srecanja je nevarno pizkušal še Smolarek, vendar je Samir handanovic njegov strel ubranil.

Slovenska zmaga nocoj je prepricljiva - cista kot solza. Tri tocke so naše, Slovenija tako še naprej ostaja v igri za svetovno prvenstvo, le da so zdaj možnosti za to, da konca na prvem ali drugem mestu v skupini (Slovaška je premagala Severno Irsko) zares velike. Naslednja postaja: Bratislava.


Utrinki s tekme:

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Z legendarnim angleškim nogometašem Paulom Gascoigonom so povezane številne zanimive zgodbice, ena od teh pa sega tudi v leto 1988, ko je Gascoigne s...
Velike sanje malega kluba
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje