Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
Zahvaljujem se Igorju, toda funkcija castnega predsednika je za penzionerje, jaz pa nisem še za v pokoj.
Miroslav Blaževic
5. september 2009
 NATISNI
Vec kot casten poraz
Miran Zore (foto: Getty Images)

Slovenska nogometna reprezentanca se iz Londona vraca dvignjenih glav. Povsem enakovredno tekmo je odlocila napaka glavnega sodnika Jonasa Erikssona v prvem polcasu.

Urednik Nogomanie Miran Zore poroca iz:
LONDONA - Prijateljska tekma:

ANGLIJA 2:1 SLOVENIJA
31 [1:0] Lampard (11m)
63 [2:0] Defoe
85 [2:1] Ljubijankic

Štadion: Wembley. Gledalcev: 67.232. Sodnik: Eriksson (Švedska). Rumeni kartoni: Kirm (Slovenija).

Anglija: Green, Johnson, A. Cole, Gerrard (od 45.Milner), Upson (od 68 Lescott), Terry, Wright-Phillips (od 45. Lennon), Lampard (od 45. Carrick), Heskey (od 45. Defoe), Rooney (od 80. C. Cole), Barry. Selektor: Capello.

Slovenija: Handanovic, Brecko, Šuler, Cesar (od 34. Mavric), Jokic, Birsa (od 65. Komac), Radosavljevic (od 77. Krhin), Koren, Kirm (od 77. Stevanovic), Dedic (od 71. Pecnik), Novakovic (od 55. Ljubijankic). Selektor: Kek.

Slovenija je odigrala najodmevnejšo prijateljsko tekmo v svoji zgodovini. Na slovitem Wembleyju, najdražjem štadionu na svetu, se je predstavila v lepi luci. Seveda, ce bi bil Fabio Capello tisti, ki bi moral Matjažu Keku seci v roko in priznati poraz, bi bilo še lepše, toda kljub porazu ne smemo biti razocarani. Anglija nas ni nadigrala. Niti slucajno. Sodnik Jonas Eriksson je Angležem pac poklonil enajstmetrovko, to je dejstvo. Slovenija je nekajkrat sicer imela sreco, ko so Angleži zgrešili nekaj nemogocih priložnosti, toda tudi mi nismo bili popolnoma brez priložnosti.

Ni bilo malo takšnih, ki so pricakovali, da bodo Angleži že takoj po prvem sodnikovem žvižgu zaceli igrati svojo igro in pravzaprav zaceli uigravati kombinacije za sredino tekmo s Hrvaško. Zgodilo pa se je prav nasprotno. Angleži so sicer že v uvodnih minutah pokazali, da so fizicno mocnejši, vendar niso z nicemer upravicevali dejstva, da so ena najdražjih ter medijsko najbolj izpostavljenih reprezentanc na svetu. V cetrti minuti so sicer prvic udarili proti vratom Samirja Handanovica, vendar je žoga po prostem strelu Stevena Gerrarda zletela preko vrat. Kekovi varovanci so srecanje zaceli previdno, morda celo nekoliko prevec, vendar so bili na igrišcu kljub temu prepricljivi. V sedmi minuti je imel Milivoje Novakovic, potem ko se je znašel sam na levi strani, v nogah vodstvo Slovenije, toda napadalec Kölna je streljal preko vrat. Na sredini igrišca prostora za igro ni bilo veliko, zato sta obe reprezentanci poizkušali po bocnih položajih. A prevlade Anglije še vedno ni bilo od nikoder. Naši nogometaši so bili angleškim nasprotnikom povsem enakovreden nasprotnik. Nato pa se je vmešal glavni sodnik Eriksson in pokvaril vzdušje. V 29. minuti se je Wayne Rooney v kazenskem prostoru Slovenije prerival z Boštjanom Cesarjem (zaradi poškodbe je moral z igrišca), našega branilca pa celo zaustavil s prekrškom, toda švedski sodnik Eriksson je na presenecenje prakticno vseh na Wembleyju pokazal na belo tocko. Strel z enajstih metrov, katerega se po zapisih BBC-ja, Guardiana in ostalih pomembnejših britanskih medijev sramujejo celo domacini. Kljub vsemu: vodstvo Anglije z 1:0. Angleži so po doseženem zadetku dobili krila. Po precki, ki jo je v uvodnih minutah stresel John Terry, je v 35. minuti Rooney zadel še vratnico, Steven Gerrard pa je z razdalje le za las zgrešil slovenska vrata. To je bilo prakticno vse, kar so Angleži pokazali v prvem polcasu. Manj kot smo pricakovali. So pa zato naši nogometaši odigrali zelo solidno.
Fabio Capello je ob polcasu opravil kar štiri menjave. Z igrišca je po pricakovanjih potegnil »kreativca« Stevena Gerrarda in Franka Lamparda, osvežil pa je tudi napad, namesto Heskeya je v igro vstopil Jermain Defoe. Igra se je razživela. Prvi so proti našim vratom prodrli Angleži, ki so v 63. minuti povišali vodstvo na 2:0. Defoe je podal na desno do Lennona, ta pa mu je žogo vrnil. Nogometaš Tottenham je iznenada ustrelil proti vratom Handanovica, žoga je šla mimo Šulerja in Radosavljevica. Slednjega je žoga tudi zadela, spremenila smer, Handanovic je ostal vkopan. 2:0 za Anglijo. Wayne Rooney je kmalu zatem zgrešil še enega v vrsti t.i. zicerjev, potem pa je do lepe priložnosti tudi Slovenija. Nejc Pecnik, ki je zamenjal borbenega Zlatka Dedica, je v 73. minuti le za las zgrešil angleški gol. V nadaljevanju se ni zgodilo nic presenetljivega. Za nas najpomembnejši dogodek na tekmi se je zgodil v 85. minuti. Razpoloženi Nejc Pecnik je na levi strani nase nalepil Glena Johnsona, ga vrgel iz igre in podal žogo v kazenski prostor. Tam jo je z glavo pricakal Zlatan Ljubijankic in jo na veselje 2000 Slovencev na Wembleyju zanesljivo pospravil v mrežo. Robert Green je bil premagan! Angleški so v nadaljevanju poizkušali preko Carltona Cola, ki se je kar sam sprehodil do Samirja Handanovica in Jermaina Jonesa. Do konca tekme se izid ni spremenil.

Utrinki s tekme: NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Ce menite, da je AC Milanov niz 58-ih ligaških tekem brez poraza najdaljši na svetu, se pošteno motite. Že res, da je Rossonerom podvig uspel v mocni...
Ekskluzivno: Stevan Jovetic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje