Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 7 avgust 2020
Seveda je tarca posmeha, toda njemu ne gre na smeh, saj bo pocival skoraj mesec dni. Ko se je zbudil, se je pretegnil v postelji in storil nekaj cudnega s svojo nogo.
Steve Coppell
15. oktober 2008
 NATISNI
Cehi bili godni za poraz
Damjan Tratnik (foto: Getty Images)

Slovenska reprezentanca je zadnjo kvalifikacijsko tekmo v letu 2008 sklenila s porazom v Teplicah, kjer jo je navkljub dobri igri Ceška nezasluženo ugnala z minimalno razliko.

Kvalifikacije za uvrstitev na SP:

Skupina 3

CEŠKA 1:0 SLOVENIJA
61 [1:0] Sionko

Stadion: Na Stindlach v Teplicah. Gledalcev: 15.000. Sodnik: Martin Atkinson (ANG). Rumeni kartoni: Jarolim, Pospech, Baroš (vsi Ceška); Brecko, Ilic, Šuler (vsi Slovenija)

CEŠKA: Zitka; Pospech, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski; Jarolim (od 66. Širl), Rajnoch, Sionko, Plašil; Baroš (od 91. Kladrubsky) in Fenin (od 81. Šverkoš). Selektor: Rada

SLOVENIJA: Handanovic; Ilic, Mörec, Šuler, Brecko (od 86. Mejac); Radosavljevic, Koren, Šišic (od 65. Birsa), Kirm; Novakovic in Dedic (od 79. Jokic). Selektor: Kek

Težko pricakovani obracun v Teplicah je dal odgovora, ki sta v zadnjih dneh najbolj begala slovensko javnost – kdo bo v zacetni enajsterici zamenjal porumenela Boštjana Cesarja in Andreja Komca? Selektor Matjaž Kek se je odlocil za novinca Aleksandra Radosavljevica in preverjenega Mitjo Mörca, spremembe pa bile tudi v ceški reprezentanci, saj je selektor Petr Rada na klopi pustil Radoslava Kovaca, Miroslava Slepicko in Radeka Širla, ki se na srecanju proti Poljski niso izkazali. Na tribunah stadiona, kjer Ceška na 17 tekmah še ni izgubila, se je zbralo 15 tisoc navijacev, od tega tudi 400 privržencev slovenske izbrane vrste.

Mnogi so že od samega zacetka pricakovali hud pritisk Cehov, a se takšne napovedi niso izkazale kot najbolj ustrezne. Cehi so sicer imeli pobudo, a se je slovenska izbrana vrsta dobro držala in brez vecjih gostiteljem onemogocala, da bi razvili svojo igro. V 11. minuti je zaradi prekrška porumenel Branko Ilic, ki tako na naslednji kvalifikacijski tekmi ne bo imel pravice nastopa, po zacetnem otipavanju pa je prva priložnost sledila v 18. minuti tekme, ko je Plašil poslal visok predložek, a je bil Rajnach k sreci prekratek. Slovenija je iz minute v minuto postajala nevarnejša. Najprej so srca slovenskih navijacev zastala v 26. minuti, ko je po levi strani lepo prodrl Andraž Kirm, a žoga navkljub zmedi ceških branilcev ni prišla do Milivojeta Novakovica. Tri minute kasneje je sledila prva stoodstotna priložnost na tekmi. Slovenija je izpeljala hiter protinapad, po natancni podaji v prazno Mirnesa Šišica pa se je Zlatko Dedic znašel iz oci v oci s ceškim vratarjem Danielom Žitko. Dedic je žal meril v narocje ceškega vratarja, a slovenski napadi s tem niso pojenjali. Štiri minute kasneje so bili ceški branilci ponovno neodlocni pred svojimi vrati, v 37. minuti pa je iz približno 22 metrov meril Aleksander Radosavljevic, a le v narocje Daniela Žitke. Zadetek Slovencev je visel v zraku. V 41. minuti je po napaki ceške obrambe Mirnes Šišic stekel proti Žitki, a slabo meril in nova velika priložnost za vodstvo je splavala po vodi. Minuto pred koncem prvega dela je iz prostega strela zapretil Marek Jankulovski, Samir Handanovic pa je žogo brez težav ukrotil. V podaljšku prvega polcasa bi se Slovencem nepazljivost kmalu mašcevala, saj je po predložku Plašila z leve strani branilec Ujfaluši le za nekaj centimetrov zgrešil žogo. V prvem polcasu je bila Slovenija boljši nasprotnik, navkljub dvema stoodstotnima priložnostma pa je ceška mreža ostala nedotaknjena.


Marko Šuler skupaj z Brankom Ilicem in Mišom Breckom 28. marca zaradi rumenih kartonov ne bo mogel nastopiti na povratni tekmi proti Ceški.

Pred zacetkom drugega dela igre selektorja nista opravila menjav. Srecanje se je nadaljevanju v enakem ritmu in še naprej se nikakor nismo mogli otresti obcutka, da Ceška še nikoli ni bila bolj godna za poraz. Dvoboj na sredini so dobivali Slovenci, a v 51. minuti je skorajda sledila klavrna streznitev. Po sredini je lepo potegnil David Jarolim, podal Milanu Barošu, slednji pa je žogo prepustil neoviranemu Plašilu. Nogometaš Osasune je meril v desni spodnji kot, Samir Handanovic pa je z izjemno parado preprecil najhujše in tako sploh prvic danes resneje posredoval. Nekaj minut kasneje je po prekršku od zadaj na tleh obležal Mirnes Šišic, ki je imel že pred pricetkom tekme težave s poškodbami, navkljub nevarnemu štartu Zdeneka Pospecha pa se je nogometaš Olympiakosa lahko vrnil v igro. V 62. minuti  so se slovenske sanje sesule v prah. Na levi strani se je Marek Jankulovski lepo otresel Mirnesa Šišica in poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil z glavo najvišji poprej povsem neopazni Libor Sionko in Ceško povedel v vodstvo z 1:0. Nezasluženo, krivicno in nepošteno, a takšen je pac nogomet. Le minuto kasneje bi Slovenci skorajda doživeli novo zaušnico, saj se je po dolgi podaji Milan Baroš na levi strani sam znašel pred Handanovicem, a vratar Udineseja tudi tokrat ni zatajil. Slovenci so še naprej vidno padali v igri, Cehi pa so postajali vse nevarnejši. V 69. minuti je mladi Martin Fenin lepo preigrala Roberta Korena in z leve strani prodrl proti vratom, a je k sreci Handanovic bil dobro postavljen. V 74. minuti je Šuler nespametno podrl Baroša in zasluženo prejel rumeni karton, kar pomeni, da bo 28. marca Slovenija proti Ceški zaigrala tako rekoc brez obrambe – manjkali bodo namrec Šuler, Brecko in Ilic. V zadnjih cetrtini tekme Slovenija ni vec delovala tako navdahnjeno in pogumno kot v prvem delu igre, zato so Cehi brez vecjih težav branili nezasluženo vodstvo. V 86. minuti je reprezentancnem dresu debitiral branilec Maribora Aleš Mejac, ki je na igrišcu zamenjal Miša Brecka.D konca srecanje se ni zgodilo nic pretresljivega, nismo pa se mogli znebiti dejstva, da je bila tokrat ceški skalp že skorajda v naših rokah.


Libor Sionko je v 62. minuti izkoristil odlicno podajo Mareka Jankulovskega.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Z legendarnim angleškim nogometašem Paulom Gascoigonom so povezane številne zanimive zgodbice, ena od teh pa sega tudi v leto 1988, ko je Gascoigne s...
Anglež je v Angliji manjšina
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje