Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Tole žogo sem že videl tamle v rašljah.
Gregor Gajšek
11. oktober 2008
 NATISNI
Rezervista premagala Irce
Miran Zore (foto: Danijel Matijaško)

Slovenska nogometna reprezentanca je na kolena spravila še Severno Irsko. Napeta, ostra tekma se je koncala z izidom 2:0. Matjaž Kek nasprotnika 'razbil' s pametnimi menjavami.

- Kvalifikacije za SP:

SLOVENIJA 2:0 SEVERNA IRSKA
84 [1:0] Novakovic
85 [2:0] Ljubijankic

Štadion: Ljudski vrt. Gledalcev: 12.385. Sodnik: Iturralde Gonzales (Španija). Rumeni kartoni: Steven Davis, Kyle Lafferty, Christopher Baird, George McCartney, Jonathan Evans (Severna Irska); Boštjan Cesar, Mirnes Šišic, Andrej Komac, Andraž Kirm (Slovenija).

Slovenija: Handanovic, Brecko, Komac, Šuler, Cesar, Šišic (od 80. Birsa), Koren, Novakovic, Dedic (od. 69 Ljubijankic), Kirm (od 90. Matic), Ilic, selektor: Kek.

Severna Irska: Taylor, McAuley, McCartney, Evans, Baird, Gillespie, Davis, Healy, Lafferty, McCann (od 73. McGivern), Hughes, selektor: Worthington.

Slovenija je ponovno na nogah. Naša nogometna reprezentanca je svojim navijacem pripravila novo veselje, saj je resno napovedala bok za uvrstitev na prihodnje sveovno prvenstvo. Trenutno je mundial za varovance Matjaža Keka povsem realen cilj, kajti po doslej prikazanem ter seveda dveh že doseženih zmagah in remiju, lahko upraviceno upamo na ponovitev zgodovinskega uspeha iz leta 2002. Nabito poln štadion Ljudski vrt je slovenske junake pospremil z glasnim aplavzom in stojecimi ovacijami, kajti Severna Irska je padla! Na koncu je bilo 2:0.Izjemno pomembno tekmo za obe reprezentanci je odprlo peklensko vzdušje prepolnih tribun Ljudskega vrta. Takšne podpore slovenska nogometna reprezentanca, cetudi je bilo navijanje na zadnjih dveh tekmah v Mariboru vselej odlicno, še ni imela. Da so navijaci slovenske izbrane vrste prvic na tekmi glasno vzdihnili, je poskrbel Mirnes Šišic, ki je v 5. minuti prvic preizkusil gostujocega vratarja Maika Taylorja, ki pa ob njegovem strelu vendarle ni imel toliko dela, kajti žoga je zletela mimo gola. V naslednjih minutah pa je bil na žalost v glavni vlogi španski sodnik Iturralde Gonzales, ki je poskrbel za kar nekaj dvomljivih odlocitev, še posebej v 17. minuti srecanja, ko je bil v kazenskem prostoru Severne Irske storjen ociten prekršek nad Zlatkom Dedicem. Nato so dvakrat zapretili Severni Irci, prvic v 20. minuti, ko je mimo gola streljal Kyle Lafferty in drugic v 28. minuti, ko je mimo slovenskih vrat udaril Davis. V nadaljevanju prvega polcasa omembe vrednejših poizkusov proti vratom obeh vratarjev nismo videli, kajti igra je potekala med obema kazenskima prostoroma in tako se je prvi del igre koncal  z neodlocenim izidom 0:0.

Drugi polcas je prinesel precej bolj živahno igro na obeh straneh, še vedno pa je, tako kot v prvem delu igre, boljši nasprotnik bila Slovenija. Igra je bila moška, vendar raztrgana, kar se je odrazilo na številu uporabnih žog za napadalce obeh reprezentanc, le-teh ni bilo veliko. David Healy je v 58. minuti meril previsoko, prav tako pa je bil neuspešen iz minute v minuto bolj razigrani Kyle Lafferty, ki je s svojimi preigravanji spravljal v obup slovenske branilce. V 78. minuti je bilo v slovenskem kazenskem prostoru precej vroce, po podaji z desne strani je z glavo namrec poizkušal Evans. Vse zaman. Selektor Slovenije Matjaž Kek je opravil zelo dobri menjavi, Birsa je vstopil namesto Šišica, Ljubijankic pa namesto Dedica. In prav Birsa je v 84. minuti podal pred gol gostujoce reprezentance, na drugi vratnici pa se je ob ravno pravem trenutku znašel Milivoje Novakovic in nacel mrežo Severne Irske. Evforija, ki jo je še dodatno zacinila nova himna slovenske nogometne reprezentance, se še ni dobro polegla, ko so bili gledalci vnovic na nogah. Zlatan Ljubijankic je sam prodrl do gola gostov in okroglo usnje spravil za hrbet Taylorja. V zadnjih minutah so Irci sicer nekoliko pritisnili, toda moci za morebiten preobrat jim je preprosto zmanjkalo. "Ole, ole, ole," je zagrmelo s tribun Ljudskega vrta. Slovenija je dosegla izjemno pomembno zmago v boju za uvrstitev na prihodnje svetovno prvenstvo.

 

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Nastop na svetovnem prvenstvu je v zgodovini že kar nekajkrat postal "družinska zadeva". Do leta 2006 se je namrec kar 18-krat zgodilo, da sta na ...

Auf Wiedersehen, veliki Kahn!
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje