Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje nedelja, 29 maj 2022
Vreme v Angliji me ubija. Za vsakih trideset dni dežja se pokaže en žarek sonca. Moje dekle in mama se bojita, da v Angliji sploh ne bosta videli sonca.
Julio Baptista
20. maj 2010
 NATISNI
Želimo biti navdih vsej državi
Klemen Kos (foto: SPS)

Na  Pohorju smo se pogovarjali s clovekom, ki bo imel cast in privilegij, da Slovenijo drugic v njeni zgodovini predstavi na najvecjem svetovnem nogometnem odru.

Matjaž Kek
. Clovek, v katerega bodo v prihodnjih treh, štirih ali morda celo petih tednih uprte oci celotne slovenske, pa delcek tudi svetovne javnosti. Selektor, ki stavi na trdo delo in maksimalno zavzetost, bo v teh dneh formo reprezentantov preveril z vseh kotov. Tako ali drugace. Na mariborskem Pohorju, kjer smo se sestali, je celo "splezal" na vrh hriba nad igrišcem in s pticje perspektive spremljal igro svojih varovancev. Prostora za presenecanja in odklone preprosto ni. Iz nekdanjega cvrstega branilca se je danes 48-letni Kek prelevil v selektorja, ki vliva spoštovanje velikim. Tudi najvecjim, kakršna sta Guus Hiddink in Leo Beenhakker. Spoštuje dejstvo, da sta velika v porazih, a priznava, da sam ne sodi v to "ligo". "Pri teh stvareh sem zelo pazljiv. V takšnih krogih sem še nihce in tukaj obstajajo nepisana pravila. Zame so to strahovite izkušnje in privilegij. Bil sem v družbi nogometnih doktorjev," pravi Kek. Kek je pomembno poglavje zgodovine že spisal, a ga vmes že zaprl. S selektorjem smo se pogovarjali o vsem, kar sledi v prihodnjih, za Slovenijo sanjskih tednih.Selektor, zacnimo z najbolj aktualnim vprašanjem. V kakšnem stanju je trenutno naša reprezentanca?
Nekaterim igralcem še nekaj manjka in zato bodo potrebni tudi individualni treningi. Pri Radosavljevicu in Šišicu se vidi, da sta dobro delala, ostali pa so že bili v polnem treningu, še posebej tisti, ki prihajajo iz Nemcije. Novakovic ima težave s trebušnim zidom, vendar razlogov za strah ni. Skozi terapije in prilagojene treninge ga bomo vrnili na pravo raven.

Trenutno je v igri še vseh 30 kandidatov za nastop. Je pri novincih možno opaziti še vecjo predanost in zavzetost?
Na treningih sem imel vselej še najmanj težav. Tako tudi mora biti, saj so to igralci, ki gredo na svetovno prvenstvo. Kmalu sledi tisti najmanj prijeten del mojega dela in sicer krcenje moštva. Zelo težko bo nekomu povedati, da ne gre v Afriko, a tako pac je. Kriteriji za to moštvo so znani, izidi pa so dokazovali, da je bila ta usmerjenost pravilna. Dejstvo je, da se miselnost in nacin igre ne bosta spremenila, zato išcemo igralce, ki se bodo zlili v ta sistem.

Od Rusije in viška evforije je minilo že kar nekaj casa, zato bo verjetno treba vložiti kar precej dela v to, da se povrne staro stanje duha. Kako se nameravate lotiti te naloge?
Res je. To je moja naloga in dobro vem, da bomo morali priti na raven Rusije oziroma še višje. Ti trije tedni bodo povedali vse. Sledijo testiranja, uvajanje posebnega režima dela itd. Z zacetkom sem zadovoljen, je pa pred nami še veliko dela. V Brunicu bo lažje. Tam bomo popravljali le še malenkosti, do takrat pa moramo najti in ujeti pravi tekmovalni ritem. Moramo priti do vrelišca, kar pa glede na to, da bomo igrali na svetovnem prvenstvu, ne bi smelo predstavljati težav.Kakšna distrakcija je bila afera s premijami?
Upam, da so te turbolence koncane. Bilo je slabo za nogomet in vem, da bi lahko bilo drugace. Iz te izkušnje sem se ogromno naucil. Gre za to, da nicesar ne želimo skrivati, niti enega evra. Zelo mi je bilo težko, ko so me pozvali, naj se javno opredelim. Jaz sem se že zdavnaj opredelil in sicer za nogomet. Te zgodbe ne želim pogrevati, zadeva je dogovorjena, je pa res da brazgotine ostanejo. Najraje bi po 18. novembru užival v življenju, pa nisem mogel. Zelo sem se moral potruditi, da sem držal skupaj neko ravnovesje. Ampak ni kaj, saj sem zato tudi placan. Ko danes vidim te nasmejane "face" naših igralcev, prah hitro pade na te rane.

Kaj pricakujete od prijateljske tekme z Novo Zelandijo? Lahko pricakujemo kakšen eksperiment?

Mislim, da ne. Slovenija ima izoblikovano postavo in taktiko, zato bi lahko celo rekel, da nas je zelo lahko "precitati". Pogledaš eno tekmo in izveš vse. Ce izveš, seveda. Sicer pa sem zelo vesel konkurence in doslej so tudi rezervisti vselej zelo dobro opravili svojo nalogo.

Kar nekaj reprezentantov ima neurejen oziroma potencialno neurejen klubski status. Kapetan Koren bo recimo že v kratkem prost igralec. Kakšen je vaš pogled na to?
To bo za igralce še dodaten motiv. Sicer pa tako ali tako vsi vemo, da bo vsakdo, ki bo zaradi osebnih motivov in interesov "štrlel" ven, koncal to zgodbo. Že v preteklosti je bilo tako, a starih zgodb ne bom pogreval. Sam zelo odobravam raznolikost na igrišcu, a vse v službi kolektiva.  Vselej smo dokazali, da je Slovenija kakovostna le kadar je mocan naš kolektiv. Nimamo posameznika, kateremu bi se preostanek moštva podredil ali podrejal. Vsi igralci so to sprejeli. Novakovic bo tudi poškodovan "šprintal" iz enega konca na drugega, Brecko se bo iz ene strani preselil na drugo in podobno. Doslej je bilo vse to samoumevno in pricakujem, da bo tako tudi v prihodnje.Je možno, da bi s seznama odpadel kateri od igralcev, ki je sodeloval na kljucnih kvalifikacijskih tekmah?
Zelo težko. Konkretno o imenih ne želim govoriti, a dejstvo je, da ima ta skupina doloceno prednost. Na SP eksperimentiranje ne pride v poštev. Seveda me lahko kdo prisili v spremembo, ceprav medijskega favoriziranja posameznikov ne maram.

Imate podatek, koliko tekem naših reprezentantov ste si ogledali v zadnjih mesecih?
Nešteto. Natancno ne vem, a z Milanom (Miklavicem, pomocnikom selektorja – op.a) sva pred televizorjem presedela nešteto ur. Za vsakega vodim vse možne statistike in o vsakem igralcu vem vse. Je pa seveda tudi res, da to niso kljucne informacije. Vtis si ustvarjam tudi na podlagi osebnih kontaktov in testiranj, še vec informacij pa bom dobil v teh tednih.

Ce se osredotocimo kar na naše tekmece. Kdaj se zacne resno in konkretno razmišljati o Alžircih?
Pripravljamo se in vodimo takšne ali drugacne analize, ogledali pa si jih bomo tudi na zadnjih dveh tekmah pred pricetkom SP. A najprej moramo urediti svoje vrste. Prav nic ne pomaga, ce nasprotnika razdelaš do potankosti, a pri tem tvoje moštvo ni pripravljeno.Sodec po zapisih v tujih medijih se Americani, še manj pa Angleži, z nami kaj dosti ne obremenjujejo. Je lahko podzavestno podcenjevanje naš adut?
To je vsekakor njihov problem. Podcenjevanje je v športu lahko velik adut, a ga moraš znati izkoristiti. Ne glede na vse zunanje faktorje, je prava pot v delu oziroma garanju. Jaz okoli tega ne želim zganjati prevelikega cirkusa. Favoriti zagotovo nismo, a to ni pomembno. Americane krasi neka specificna samozavest, ki mi gre v pozitivnem smislu kar malce na živce. Zakaj? Ker bi tudi jaz rad bil takšen! Rad bi, da so tudi moji igralci tako hrabri in da razmišljajo samo o sebi. Tudi zaradi takšnega odnosa so tam, kjer so. Njihova uvrstitev na lestvice FIFA ni nakljucna.

Slovenska javnost obratno meni, da sta Alžirija in ZDA premagljiva nasprotnika in da uvrstitev v osmino finala ni nedosegljiva.
Vcasih se mi zazdi, da javnost ni najbolj objektivna. Morda smo malce premalo seznanjeni z Alžirijo in ZDA in razmišljamo v smislu "ce smo lahko premagali Ruse …". Ampak to je druga zgodba. Vseeno pa tega ne smemo dojemati kot pritisk. Smo v elitni drušcini in smo del globalnega nogometa. Ce je to za koga pritisk, to ni v redu.

Je podzavestno vendarle prisoten strah, da bi na SP pregoreli v prevelikih željah?
Ne, sploh ne. Sam živim v zmagah in porazih. Šport in zasebno življenje sta me naucila, da sprejemam oboje. Nekdo, ki me bolje pozna, razume moje reakcije. Ne moreš skakati od evforije do tragedije. Izid na tekmi je odvisen od milijona dejavnikov – enega strela, dnevne forme, sodnika, kakovosti nasprotnika … Lahko se na tekmo pripravljaš tri mesece, pa bo vseeno odlocil en trenutek. Vseeno pa menim, da ima naša reprezentanca še neizkorišcene potenciale. Tako kolektivno kot individualno še vedno lahko naredimo korak naprej. Doslej smo že preskocili nekaj razredov, a imamo potencial, da se še naprej razvijamo. Druga zgodba je seveda, kaj SP samo po sebi nosi v psihološkem smislu. Igralce moramo spraviti v takšno stanje, da bodo to jemali kot strahovit motiv, inspiracijo in novo dokazovanje. Saj vem, da ce bom dvakrat ali trikrat izgubil, da bo v Sloveniji takoj dva milijona novih selektorjev. Ampak tega se ne bojim. Tudi precej vecji od mene so izgubljali službe. Stavim na poštenost in prvinskost in na to, da lahko vsakomur mirne vesti pogledam v oci.Obstaja kakšen trenutek, ko ste se dejansko zavedli dejstva, da greste na svetovno prvenstvo?
Bil sem kar hitro v tem filmu. Bil sem strahovito ponosen na te fante in na vso pozitivno energijo, ki je vladala v državi. Verjemite, mene je še najmanj zanimalo, kdo je komu cistil cevlje. Prvic sem se s SP spoznal že pred štirimi leti v vlogi sokomentatorja, tako da ta ustroj malce že poznam. Posebej sem bil ponosen pred dnevi, ko sem prejel katalog od FIFA v katerem sem bil na sliki skupaj s Capellom, Lippijem … Kako naj se potemtakem danes bojim pritiska? V Afriki bo fantasticno vzdušje in za nas je to velik privilegij. Prav nic nam ni bilo podarjenega.

Katera zgodba svetovnih prvenstev vam je najljubša?
Ko sem leta 2006 kot sokomentator spremljal finale, mi je bilo v veliko cast opazovati mojstra kakršen je Marcello Lippi. To je name pustilo velik vtis. Zdaj bo seveda vse drugace. Že ko bomo nase lepili akreditacije, bo to nekaj cisto novega. Ni cudno, da se kdaj komu zamajejo tla pod nogama. Tudi zato pa sem že komaj cakal, da te fante vidim na treningu. In tudi zato me lahko razumete, kako težko bo precrtati sedem imen. Zavedam se, da to lahko na katerem igralcu pusti konkretne posledice. Vem, da komu lahko storim krivico, sploh zato, ker so razlike med njimi zares majhne. Odlocale bodo malenkosti.Kakšno prvenstvo v splošnem pricakujete?
To je veliko vprašanje. Le redki imajo takšno izkušnjo z Afriko, osebno pa imam z Africani zelo pozitivne izkušnje. Opazil sem strahovit razvoj in veliko željo po tem, da naredijo zares nekaj posebnega. Južna Afrika je barvitost in kultura, ki me zelo fascinirata. Mislim, da Afrika daje globalnemu nogometu nekakšno širino.

Imate do južnoafriških simbolov in mitov tudi kakšen oseben odnos?
Zelo blizu mi je njihova kultura oziroma njihova urbana glasba. Sam sem velik ljubitelj glasbe in tudi v Afriki bom v tistih redkih prostih urah užival v njej. V moji sobi bo tudi nastavek za ipod, tako da se bom lahko malce sprostil (smeh).

Pa slovenska reprezentanca, je odraz naše mentalitete?
Mislim, da ne najbolj. Ce bi bili povsod tako odlocni in hrabri, bi nam bilo lažje. Upam, da bomo nekoc mi komu takšna inspiracija, kot je bila nam zlata generacija. Nic ni nemogoce. Ne bi smeli iskati prevec alibijev za nedelo. Vec kot delaš, vec imaš možnosti, Brez dela, sistema, organizacije ni nic. Sicer je zelo težko odgovoriti na to, zakaj smo uspešni. Spraševali so me po raznih seminarjih v cem je skrivnost našega "spirita" in "team-buildinga". Odgovoril sem jim – "Nic. Imeli smo piknik!"

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Angleški klub St Albans City ne sodi med znanejše svetovne klube. Še vec, mnogi celo v Angliji še niso slišali zanj, kar ne cudi, saj je pac vecino s...
Auf Wiedersehen, veliki Kahn!
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje